Aşil Tendiniti

Aşil tendonunun çevresindeki tendon zarında veya tendonun kendisinde oluşan yangısal ağrıdır. Hastalar özellikle uzun süren dinlenme sonrası ilk aktivitede daha yoğun olan aşil tendon ağrısından bahsederler. Bazı durumlarda tendon üzerinde hissedilen  zeytine benzer bir şişlik mevcuttur. Tanı çoğunlukla klinik muayene ile konulur. Gereğinde MR görüntüleme yapılabilir. Tedavide başlangıçta bireysel ev egzersizleri ayakkabı modifikasyonu ve ilaç tedavisi kullanılırken tedaviye dirençli olgularda Fizik tedavi ve rehabilitasyon ve cerrahi tedavi uygulanabilir. Cerrahi tedavide endoskopik cerrahi uygulanmaktadır. Yaklaşık 1 cm’lik 2 adet kesi kullanılarak yapılan ameliyat sonrası 1 hafta içinde hasta günlük aktivitelere dönebilmektedir. Aşil tendiniti oluşumunu önlemek için kilo alımına dikkat edilmeli, uygun ayakkabı seçimine özen gösterilmelidir.

Aşil Tendon Yaralanması

Aşil tendonu kopması baldır bölgesindeki kasları topuk kemiğine bağlayan tendonun kopması-yırtılmasıdır. Genel olarak ağır aktivitelere katılan sık egzersiz yapmayan orta yaş ve üstü kişilerde görülür. Yaralanma sırasında hastalar çoğunlukla bacağı arkasına sert bir cisimin çarpması yada sert bir cisimle vurulduğu hissi ve ayak arkasında oluşan ani şiddetli bir ağrı tarif ederler. En sık şikayet bacak arkasındaki kaslarda olan ağrı ve ayağın hareket kısıtlılığıdır. Tanı için çoğunlukla fizik muayene yeterlidir. Aşil tendonu üzerinde boşluk ve ayak bileği hareketlerinde zayıflık en önemli bulgulardır. Tanıda şüphe varsa Ultrason veya MR görüntülemesi de yapılabilir. Tam veya tama yakın Aşil tendon kopması olan tüm hastalarda ameliyat en etkin tedavidir. Cerrahi tedavi geniş kesi veya mini kesi ile tendonun dikilmesidir. Küçük kesiler yara iyileşmesi açısından sorun teşkil edebilen bu yaralanmalarda geniş kesilere göre daha avantajlıdır. Bu nedenle genellikle mini kesilerle yapılan cerrahilerin sonrasında hasta memnuniyeti daha yüksektir. Ameliyat sonrasında 1. günden itibaren, takılıp çıkarılabilen bir yürüme botu kullanılarak koltuk değneği ile mobilizasyona izin verilebilir. Birçok olguda 2. haftanın ardından fizyoterapi yapılmaya başlanır. Toplam iyileşme süresi 6-12 hafta arasındadır.

Önlem

Aşil tendonu yaralanmalardan korunmak için özellikle orta yaş ve üstü dönemde germe ve esnetme egzersizleri yapmadan spor yapılmaması, kilo alımının önlenmesi, tendon kanlanmasını azaltan sigara ve tüm tütün ürünlerinden uzak durulması gereklidir.