El ve bilek çevresinde en sık rastlanılan şişlikler ganglion kistleridir. Bu kistler genellikle bir eklemden kaynaklanır ve eklem çevresindeki zayıf bölgelerden cilde doğru ilerleyerek şişlik şeklinde kendisini gösterir. Sert ve içi jel şeklinde sıvı doku bir kitledir. Sıklıkla el bilek sırtında yada ön kısmında baş parmak köküne yakın sahada gözlenmektedir. 

Genellikle eklem irritasyonu ve zorlanmasına bağlı mekanik değişikliklere bağlı olarak gelişmektedir. Kendiliğinden geçebilmekte yada büyük ve ağrılı bir form alabilmektedir. Tanısı sıklıkla muayene ile konabilmektedir fakat radyolojik doğrulama için ultrason ya da MR incelemesinden faydalanılabilmektedir. Çekilecek röntgenlerde kist görülemese bile el bileğindeki kemiksel problemler görülebilmektedir. 

Çoğu hastada atel tedavisi, aktivite modifikasyonu, ilaç tedavisi ve gereğinde yapılacak aspirasyon ile ameliyatsız olarak başarı ile tedavi edilebilmektedir. Tekrarlayan durumlarda cerrahi yöntemle kist eksizyonu ve kistin eklem ile olan bağlantısının ablasyonu ile tedavi yapılabilmektedir. 

Ekstremiteyi kullanım tarzı ve anatomik özellikler gelişiminde etkili olduğundan tekrarlama ihitimali vardır. Bu nedenle aktivite değişikliği tedavinin önemli bir komponentidir.