Omuz Rotator Kılıf Yaralanmaları

Omuz kas yırtılması omuzu kaldırma ve çevirmeyi sağlayan kas gruplarının bazen tek bir travma (örn: omuz üzerine düşme) ile aniden, bazen de tekrarlayıcı travmaların uzun süre devam etmesi ve tedavi edilmemesi (subakromial sıkışma) sonucu oluşur.

Tanı ve Tedavi

Hastalık genellikle genç bireylerde ani travma sonucu oluşurken orta ve ileri yaş döneminde travma sonucu gelişebileceği gibi tedavi edilmeyen sıkışma sendromu, tekrarlayıcı çevirme hareketlerinin sıkça yapılması sonucunda da gelişebilir. Diabet gibi kas ve yumuşak doku kalitesini olumsuz etkileyen sistemik hastalıklarda oluşum sıklığı artar. İleri yaş döneminde oluşan küçük kısmi yırtıklar dışında tüm yırtıkların tedavisi cerrahidir. Cerrahi tedavi artroskopik yöntemle omuz çevresinden yapılan birkaç adet yaklaşık 1cm lik kesi ile uygulanır.

Tedavi Sonrası

Ameliyat sonrası dönemde hastalar omuz kol askısı takarlar ancak bu dönemde ameliyatlı kolun yardımcı kol olarak kullanılmasına izin verilir. Yırtığın şekline göre 2. Veya 3. Haftada fizyoterapiye başlanır. Yaklaşık 3 hafta süren fizik tedavi süreci ardından 6. Hafta civarında tüm günlük aktivitelerin yapılmasına izin verilir.

Önlemler

Omuz yırtıklarından korunmak için omuz üzerine düşmekten kaçınmak, tekrarlayıcı omuz ağrıları ve sıkışma sendromu olanların gerekli tedaviyi yaptırması, düzenli kan şekeri regülasyonu önemlidir.