Parmakların hareketini sağlayan tendonların etrafındaki kılıfta gelişen tenosinovite yada tendonların geçtiği kanalların (pulley) dar olduğu durumlarda tendonlar rahatça kayma hareketini gerçekleştiremeyeceğinden hareket sırasında takılma olabilmektedir. Bu takılma kendiliğinden yada diğer el yardımıyla düzelebilmektedir. Romatoid artit, gut hastalığı ve diyabet gibi hastalıklar tetik parmak gelişim riskini arttırabilmektedir. 

Genellikle parmakların el ayasına birleştiği bölgede ele gelebilen sertlik, ağrı, atlama hissi olduğu görülür. Parmaklar açıldığında katlanamaz yada katlandığında açılamaz. Yapılacak olan detaylı muayene ile tanısı konabilmektedir. 

Tetik parmak tedavisinde amaç parmakların ağrısı hareketi sağlamaktır. İlk olarak ilaç tedavisi, aktivite değişikliği, atel uygulamaları ve gereğinde enjeksiyon uygulamaları denenmektedir. Ameliyatsız tedaviler ile geçmeyen şikayetler varlığında çok küçük insizyonlar kullanılarak yapılan müdahaleler ile cerrahi gevşetme ile çok başarılı sonuçlar alınmaktadır. 

Ameliyat sonrasında parmak kullanımı aynı gün normale dönerken hızlıca günlük yaşam aktivitelerine dönüş sağlanmakta ve parmak fonksiyonlarının tamamen geri kazanımı sağlanmaktadır.