Dizler, günlük yaşamda en sık kullanılan eklemler arasında yer alır. Bu nedenle incinme, yaralanma veya yıpranma ile hasar almaya birçok ekleme oranla daha yatkındır. Herhangi bir nedenle oluşan diz ağrıları, ileri yaştaki bireylerde daha sık görülmekle birlikte birçok insanın yaşadığı sağlık sorunlarından bir tanesidir.

Diz ağrılarının pek çok sebebi mevcuttur. Bu sebepler arasında en çok görülenler şunlardır.

  1. Osteoartrit (Kireçlenme): Bu durum genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan, eklem kıkırdağında harabiyet oluşması durumudur.
  2. Menisküs Yırtıkları : Yaştan bağımsız, neredeyse her yaşta görülebilen menüsküs yırtıkları diz ağrısının yaygın bir sebebidir. Özellikle, merdiven inip çıkmada, lavaboda oturma, namaz kılma esnasında yoğun ağrı, takılma kilitlenme ile kendini göstermektedir.
  3. Ön çapraz bağ yaralanması : Çoğunlukla genç erkeklerde gördüğümüz bu problem, genellikle spor aktivitesi esnasında sabit diz üzerinde rotasyon sonucu görülmektedir.
  4. Kemik tümörleri: En yaygın görülen ikinci kemik kanseri türü olan osteosarkom genellikle diz eklemlerini etkiler ve bu bölgede kronik ağrılara neden olur.
  5. Tendinit: Dizin ön kısmında hissedilen ve yokuşta yürüme, merdiven çıkma, tırmanma gibi eylemler sırasında şiddetlenen ağrılara neden olur.
  6. Bursit: Tekrarlayan eklem yaralanmaları sonucunda veya diz ekleminin aşırı kullanımına bağlı olarak oluşan iltihaplanmadır.

 

Peki diz ağrısında tedavi seçenekleri nelerdir ? 

Öncelikle diz ağrısının sebebi ortaya konmalıdır. Ardından, tedavi seçeneklerine karar verilmektedir.

Mardin Kızıltepe’de bulunan Özel Cihanpol hastanesinde, diz ağrısına yönelik aşağıdaki tedavileri uygulamaktayız.

  • Fizik tedavi uygulamaları
  • Diz içerine PRP enjeksiyonu (kök hücre tedavisi)
  • Diz içerisinde Hyalüronik Asit enjeksiyonu
  • Kapalı diz ameliyatları (menisküs, ön çapraz bağ)
  • Diz protezi